Česko učinilo další zásadní krok pro zajištění dostatku dodávek plynu do budoucna a nahrazení dodávek z Ruska. Ve spolupráci s vládou zasmluvnila Skupina ČEZ dlouhodobou roční kapacitu 2 miliard kubíků v jednom z budovaných pevninských terminálu LNG v Německu. V budoucnu bude možné terminál přeměnit na dovoz a zpracování klimaticky neutrálního amoniaku, ze kterého lze vyrábět zelený vodík.

Jde o investici do dalšího rozvoje české energetiky, která posiluje energetickou bezpečnost ČR. Terminál Stade bude stát nedaleko Hamburku při ústí Labe do Severního moře a provozovatel Hanseatic Energy Hub jej spustí v roce 2027. Vláda tím plní své programové prohlášení, ve kterém se zavázala ke snaze získat podíl na terminálu LNG v některé ze sousedních zemí.

„Občanům jsme slíbili, že budeme posilovat energetickou bezpečnost naší země. Slíbili jsme to jako vláda a já jsem to vytkl jako jeden ze zásadních předpokladů pro restart Česka. Řadu konkrétních kroků už jsme udělali, teď přidáváme další důležitý dílek to mozaiky. Po získání kapacity LNG terminálu v Nizozemsku se nám podařilo zajistit kapacitu i v německém terminálu Stade. Společně s nákupem plynových zásobníků a plynového vedení tím zásadně zvyšujeme možnost dopravy a skladování zemního plynu od spolehlivých dodavatelů a zároveň naplňujeme programové prohlášení vlády i moji osobní vizi Restart Česka,“ uvedl předseda vlády České republiky Petr Fiala.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela zmínil mimo jiné to, že podíl v terminálu ve Stade nedaleko Hamburku má výhodu v tom, že je blíž než terminál v Nizozemsku. Dodávaný plyn tedy poteče přes méně hranic, což sníží poplatky za jeho dopravu do Česka.

Předseda vlády Petr Fiala promluvil o dodávkách LNG na tiskové konferenci vlády. Foto zdroj: vlada.cz

ČEZ pro Česko v terminálu zajistil kapacitu dvě miliardy kubických metrů plynu ročně, což přesahuje čtvrtinu současné roční spotřeby plynu České republiky. Ta klesla z 9,4 miliardy kubíků za rok 2021 na 7,5 miliardy v roce 2022. Také letos se podařilo oproti loňskému roku uspořit okolo 700 milionů kubíků, tedy asi 10 procent. Toto snížení spotřeby plynu výrazně přispělo k tomu, že se Česká republika obejde bez dovozu plynu z Ruska. Zemní plyn však bude hrát i v dalších letech významnou roli v české energetice. V rámci vytápění pomůže s nahrazováním uhlí a ve výrobě elektřiny přispěje k udržování stability sítě. Současné výpočty proto v příštích letech předpokládají nárůst spotřeby plynu o 2 až 4 miliardy kubíků ročně. To je také důvodem, proč vláda dále investuje do posílení energetické bezpečnosti v oblasti plynu.

Terminál ve Stade umožní od roku 2027 dovážet a zplyňovat zkapalněný zemní plyn s tím, že později bude možno terminál přeměnit na dovoz a zpracování klimaticky neutrálního amoniaku, ze kterého bude možné vyrábět zelený vodík. Kapacita je v terminálu pronajata na 15 let s možností prodloužení až na 25 let právě v souvislosti s budoucím využíváním zeleného vodíku. Ministerstvo průmyslu a obchodu zároveň transakci podpořilo tím, že se skupinou ČEZ uzavřelo podobnou zajišťovací smlouvu, jaká platí pro terminál v Eemshavenu.

„V plovoucím terminálu v Eemshavenu máme pronajatou kapacitu do roku 2027 a díky Stade pak budeme moct v dodávkách LNG plynule pokračovat. Výhodou také je, že při dopravě plynu do Česka v tomto případě budeme muset překračovat pouze jednu státní hranici,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Výhodou pevninských terminálů je oproti těm plovoucím větší kapacita, rychlejší vykládka a regasifikace LNG. Součástí terminálu ve Stade budou také zásobníky na LNG. Dalšími nájemci terminálu jsou německé společnosti EnBW a SEFE.

„Naším cílem je vybudovat ve Stade nejlepší možnou infrastrukturu pro zajištění dlouhodobé energetické bezpečnosti dodávek do Německa a střední Evropy. Hledali jsme stabilní strategické partnery, kteří by se k nám v rámci tohoto projektu připojili. Terminál je založen na budoucím flexibilním modulárním systému pro přechod na zelenou energii v Evropě. V roce 2027 spustíme bezemisní terminál pro LNG, bio-LNG a syntetický zemní plyn a zároveň se připravíme na pozdější růst trhu s amoniakem coby způsobem získávání zeleného vodíku,“ prohlásil Johann Killinger, provozní ředitel a akcionář Hansean Energy Hub.

Zdroj: vlada.cz