Belgický DEME investuje 3 miliardy dolarů do projektu zeleného vodíku v egyptském přístavu Jarjoub. Egyptský premiér Madbouly se setkal s generálním ředitelem belgické skupiny DEME Group Lucem Vandenbulckem za cílem představit projekty společnosti v Egyptě s tím, že společnost má zájem o rozšíření projektů zeleného vodíku v Egyptě.

Egyptský premiér Mostafa Madbouly se setkal s Lucem Vandenbulckem, generálním ředitelem belgické skupiny DEME Group, v rámci své účasti na fóru Global Gateway, pořádaném Komisí Evropské unie. Setkání se zúčastnil Badr Abdel-Aty, egyptský velvyslanec v Belgii, a několik představitelů společnosti.

Madbouly zdůraznil zájem Egypta o zelenou transformaci a zvýšení využívání zelené a čisté energie. Nastínil kroky vlády na podporu investic do projektů zeleného vodíku, jako je založení Národní rady pro zelený vodík a jeho deriváty, které předsedá.

Zmínil se také o vytvoření technického sekretariátu Národní rady pro vodík v čele s Randou Al-Minshawy, první asistentkou předsedy vlády.

Tento technický sekretariát je odpovědný za koordinaci mezi různými zúčastněnými vládními agenturami a zajišťuje, aby byla vydána všechna požadovaná rozhodnutí k usnadnění postupů pro projekty zeleného vodíku.

„Zdvojnásobili jsme pobídky poskytované a přidělené na zelený vodík, včetně návrhu zákona o pobídkách pro projekty zeleného vodíku a jeho derivátů, který byl předložen parlamentu a jeho vydání se očekává letos,“ dodal.

Premiér ujistil egyptskou vládu, že je připravena projekt podpořit a že je ochoten komunikovat s představiteli společnosti, aby jim ulehčil práci.

Během setkání generální ředitel DEME představil projekty společnosti v Egyptě s tím, že společnost má zájem o rozšíření projektů zeleného vodíku v Egyptě a vyjádřil uznání za podporu, kterou projekty společnosti v Egyptě získaly od prezidenta Abdela Fattaha Al-Sisiho.

Pokud jde o projekt společnosti na výrobu zeleného vodíku v přístavu Jarjoub, generální ředitel potvrdil, že došlo k významnému pokroku ke konečné dohodě a zahájení realizace projektu v koordinaci s ministerstvem dopravy a dalšími zainteresovanými stranami.

Vysvětlil, že projekt bude realizován ve třech fázích, přičemž investice v první fázi budou činit jen asi 3 miliardy USD a že jeho produkce bude přidělena na export na evropský trh.

Představitelé společnosti také jednali o pokračující spolupráci s Ministerstvem dopravy na rozvoji systému říční dopravy. Poukázali také na pokračující spolupráci s úřadem Suezského průplavu v souvislosti s projektem rozvoje jezera Bardawil. Řekli: „Doufáme, že rozšíříme rozsah spolupráce týkající se tohoto projektu rozvoje jezera. Existuje mnoho investorů, kteří mají zájem o účast na tomto projektu, a existují skvělé možnosti financování projektu s podporou Evropské unie.“

Výkonný ředitel Antverpského přístavu během setkání ocenil velký pokrok dosažený v rozvoji egyptských přístavů a ​​vyjádřil svou připravenost posílit spolupráci při poskytování technické podpory a budování kapacit v oblasti zelených přístavů a ​​digitalizace přístavů. Poznamenal, že se těší na realizaci projektů v této důležité oblasti s financováním z Evropské unie.

Abdel-Aty uvedl, že belgická společnost má zájem rozšířit své aktivity v Egyptě a také hledá finanční prostředky na několik těchto projektů z Evropské unie, včetně projektu rozvoje jezera Bardawil.

Foto a text zdroj: https://www.dailynewsegypt.com/2023/10/26/belgian-deme-to-invest-3bn-in-green-hydrogen-project-in-jarjoub-port/