Mezi Tureckem a Japonskem existují rozsáhlé příležitosti pro energetickou spolupráci. Takto hovořil vysoký japonský představitel a vyjádřil zvláštní optimismus ohledně potenciálu zdrojů nové generace, jako je vodík a obnovitelná energie.

Prohlášení japonského velvyslance v Ankaře Takahiko Katsumata následovalo na začátku tohoto měsíce po jednáních mezi ministrem energetiky a přírodních zdrojů Alparslanem Bayraktarem a japonským ministrem hospodářství, obchodu a průmyslu Yasutoshi Nishimurou.

Strany se sešly v Istanbulu, aby posoudily potenciální energetickou spolupráci mezi oběma národy. Jejich diskuse se týkaly široké škály oblastí, od kritických nerostů, obnovitelné energie a energetické účinnosti až po zemní plyn, nová paliva a technologie.

Ministři také podepsali společné prohlášení k zahájení „Türkiye-Japan Energy Forum“.

„Věřím, že existuje široká škála příležitostí pro spolupráci s Türkiye. Věřím, že zdroje energie nové generace, zejména vodík a obnovitelná energie, jsou velkým příslibem do budoucna,“ řekl Katsumata agentuře Anadolu (AA).

Země po celém světě soutěží o vývoj vodíku ke snížení emisí v některých odvětvích, která se nejobtížněji dekarbonizují, jako je výroba oceli a chemická výroba, a kvůli jeho potenciální užitečnosti při čištění energetického sektoru.

Katsumata dále zdůraznil společné rysy mezi těmito dvěma národy v energetickém sektoru a poznamenal, že Japonsko, stejně jako Türkiye, silně spoléhá na externí zdroje pro své energetické potřeby.

Zdůraznil také strategickou polohu Turecka v regionu, které slouží jako geografický tranzitní bod mezi energeticky bohatými zeměmi Blízkého východu a Ruskem, které se může pochlubit bohatými energetickými zdroji, jako je ropa a zemní plyn, a evropskými národy.

Japonsko podle úředníka aktivně usiluje o uhlíkovou neutralitu do roku 2050 prostřednictvím svého zaměření na jadernou a obnovitelnou energii spolu s úsilím o rozvoj technologií.

"Existuje řada iniciativ soukromého sektoru souvisejících s touto záležitostí," poznamenal Katsumata.

Japonsko v červnu oznámilo, že plánuje v příštích 15 letech investovat 15 bilionů jenů (107,5 miliardy dolarů) do zásobování země vodíkem, aby urychlilo úsilí o využití plynu k přechodu na nízkouhlíkové hospodářství.

Katsumata řekl, že využití „Türkiye-Japan Energy Forum“ by mohlo pomoci prozkoumat možnosti energetické spolupráce mezi těmito dvěma zeměmi.

Türkiye plánuje do roku 2053 ztrojnásobit svou kapacitu obnovitelné energie, protože se snaží stát se uhlíkově neutrální ekonomikou. Jaderná energie je považována za primární možnost, protože národ se snaží snížit podíl uhlí na výrobě elektřiny.

Rusko v současné době staví první jadernou elektrárnu Türkiye, Akkuyu, na pobřeží Středozemního moře, což by nakonec mohlo snížit závislost země na dovozu zahraničního plynu. Hlavní stavební práce na prvním ze čtyř reaktorů elektrárny skončily, řekl minulý týden Bayraktar.

Konečným cílem Türkiye je zvýšit kapacitu výroby elektřiny z jaderné energie na 20 gigawattů, což je téměř čtyřnásobek toho, co by mohla elektrárna Akkuyu vyrobit při plném provozu během několika let.

Bayraktar řekl, že Türkiye doufá, že dokončí jednání s Čínou a dohodne se na výstavbě třetí jaderné elektrárny v zemi „během několika příštích měsíců“.

Türkiye se zapojila do jednání o výstavbě druhé elektrárny v černomořském městě Sinop, přičemž jedním z kandidátů je vedle Ruska i Japonsko.

Zatímco obě země usilují o posílení příležitostí pro spolupráci v energetice, očekává se, že budou spolupracovat nejen na velkých projektech, jako jsou jaderné elektrárny, ale také na menších projektech obnovitelné energie.

Katsumata také zdůraznil potenciál pro rozvoj bilaterálních vztahů v těžebním sektoru.

Řekl, že diskuse mezi ministry obou zemí prozkoumaly možnosti spolupráce v oblasti kritických nerostů, přičemž specifika takové spolupráce určí v nadcházejících obdobích představitelé obou zemí.

Text a foto zdroj: https://www.dailysabah.com/business/energy/japan-touts-hydrogen-renewable-cooperation-potential-with-turkiye