PHOENIX: PRVNÍ LETADLO NA KAPALNÝ VODÍK NA SVĚTĚ

K bezesporu největším vodíkovým nadšencům na Hydrogen Technology Expo Europe 2022 patřila parta holandských vysokoškolských studentů, které uchvátila vize „čistého nebe budoucnosti“. Kvůli realizaci své vize založili neziskovou organizaci AeroDelft ( https://aerodelft.nl/ ), přerušili na více než rok studium a vrhli se na vlastní projekt vodíkového letounu Phoenix. Na Hydrogen EXPO představili světu velkou atrakci – bezpilotní prototyp tohoto letounu s rozpětím křídel 5,7 metrů a doletem pod 300 kilometrů. Tento prototyp je poháněn palivovým článkem o výkonu 1500 W. Vodík je akumulován v kryogenní nádrži při teplotě -253 °C a následně je ohříván na 0 °C.

Redakce H2 TIMES se u výstavního stánku AeroDelft dozvěděla, že tito holandští studenti už současně pracují na konstrukci pilotovaného, plnorozměrného letadla Phoenix. Ten bude mít rozpětí křídel 10 metrů a dolet 400 kilometrů.

Joseph Michaels z organizace AeroDelft uvedl v oficiálním vyjádření pro Hydrogen EXPO: "Je to náš způsob, jak otřást tímto odvětvím. Často jsme si říkali, že když dokážeme létat /= vlastním vodíkovým letadlem – pozn. red./, a to jako skupinka studentů, kteří ani nedokončili celé formální vzdělání, tak proč by to nemohli dělat i velcí hráči?"

Mimochodem – těsně před zahájením Hydrogen EXPO, 13. 10. 2022, podepsala organizace AeroDelft dohodu o partnerství s leteckou společností Airbus. Ta se totiž rozhodla spolupracovat na projektu Phoenix a podporovat akademický výzkum v oblasti letectví na vodíkový pohon.

Rob Postma, generální ředitel společnosti Airbus Netherlands, při této příležitosti mimo jiné řekl: "Jsme odhodláni učinit klimaticky neutrální letectví realitou a věříme, že vodík je velmi slibnou cestou, jak toho dosáhnout. Jsme nadšeni, že AeroDelft a celá nová generace studentů leteckého průmyslu sdílí stejné ambice. To, čeho AeroDelft dosud dosáhl, je působivé…“

Fotografie: Dan Moc a AeroDelft