Norsko a Německo 5. ledna 2023 oznámily, že do roku 2030 vybudují mezi svými zeměmi podmořský vodíkový plynovod. Půjde o rozsáhlé vodovodní potrubí, které bude zpočátku přepravovat vodík vyrobený ze zemního plynu (tzv. nízkouhlíkový vodík) a později přejde na plně obnovitelný, zelený vodík. Realizaci provedou norská ropná společnost Equinor (z 67 % vlastněná Norskem) a německá energetická společnost RWE.

Přepravní kapacita tohoto obřího vodíkového plynovodu má být 2 GW do roku 2030 a následně 10 GW do roku 2038.

"Obě země usilují o rychlé rozšíření výroby energie z obnovitelných zdrojů, což je předpokladem pro výrobu zeleného vodíku. Zelený vodík může být následně postupně zaváděn do společné dopravní infrastruktury," uvádí se mimo jiné ve společném vládním prohlášení Norska a Německa.

Kromě vybudování vodíkového plynovodu posuzují nyní společnosti RWE a Equinor také případné společné investice do projektů zaměřených na energetické využití mořského větru v Norsku a v Německu a také investice do výroby zeleného vodíku v Norsku.

Tato dohoda mezi oběma zeměmi, podepsaná v Oslo, znamená velmi významné strategické partnerství, co se týče využívání obnovitelných zdrojů energie v Evropě.

Zdroj: www.hydrogeninsight.com a Equinor

Upraveno a zkráceno H2 TIMES

Foto: Ole Berg-Rusten/NTB, infografika: Equinor a RWE