Aleš Valenta, legendární český akrobatický lyžař, který v roce 2002 na zimních olympijských hrách v Salt Lake City získal zlato díky svému průlomovému skoku s trojitým saltem a pěti vruty, byl hostem podcastu Energiemi. Valenta, který má na kontě nejen olympijské zlato, ale i vítězství ve StarDance a anketě Sportovec roku, se podělil o své životní zkušenosti, výzvy a nově objevený zájem o molekulární vodík.

V rozhovoru se Aleš Valenta svěřil, jaké výzvy musel v průběhu své kariéry překonat, a to nejen sportovní, ale i osobní. Diskutoval o pádech a neúspěších, které ho postavily na nohy a posunuly dál. „Jenom pády se člověk učí. Když budeme pořád dělat všechno perfektně, nikdy se neposuneme. Posouvají nás jenom chyby,“ říká Valenta, který věří, že právě neúspěchy jsou klíčové pro růst a úspěch.

Valenta se dotkl i tématu sportovní psychologie a intuice, která je podle něj rozhodujícím faktorem v krizových situacích. Věří, že intuice přichází s dlouhodobými zkušenostmi a porozuměním sobě samému, což je klíčové pro rychlá a správná rozhodnutí na sportovním poli.

Regenerace a molekulární vodík

V dnešní hektické době, kdy se lidé honí za úspěchy a často zapomínají na vlastní pohodu, je regenerace nezbytnou součástí zdravého životního stylu. Aleš Valenta se podělil o své metody regenerace a vysvětlil, proč ho nadchl molekulární vodík. 

Molekulární vodík ho zaujal svou vědecky podloženou efektivitou při regeneraci svalů, zlepšování energetické hladiny a celkové vitality. Cestu mu k němu ale našla jeho žena! „Já jsem to doma měl, ale nebral jsem to, nebyl tam ten zájem na první dobrou, byť to, co jsem se dozvěděl na první schůzce, bylo zajímavé,” vypráví olympionik. „Ale moje žena, která dělá s dcerou krasobruslení, začala vodíkovou vodu pít, k tomu si vzala ty tablety a najednou začala pociťovat, že se cítí lépe, mnohem rychleji regenerovala a přišla za mnou, že jim to došlo, jestli bych teda nemohl zařídit další!” 

Aleš Valenta při natáčení podcastu Energiemi s moderátorem Martinem Rieglerem. Foto: H2 Times

Při druhém setkání s vedením ostravské společnosti H2 Global Group už došlo k navázání dlouhodobé spolupráce, následovala setkání s předními vodíkovými odborníky a Valenta si dal i tu práci a přečetl si některé z ze stovek studií. „Sám jsem to tedy začal brát ve větším objemu a zjistil jsem, že to má na mě opravdu blahodárné účinky, hlavně v rámci regenerace.” 

Vodík, známý svými silnými antioxidačními vlastnostmi, pomáhá při regeneraci a zlepšuje celkovou fyzickou kondici. Valenta pravidelně sdílí své zkušenosti s touto inovativní metodou a inspiruje tak nejen sportovce, ale i širokou veřejnost k péči o své zdraví a hledání nových efektivních způsobů, jak zlepšit kvalitu života. „Molekulární vodík není lék, ale je to akcelerátor, které vám pomůže, abyste zůstali zdraví,” dodává Valenta. 

Osobní život a rodina

Aleš Valenta, ačkoli je známý především jako úspěšný sportovec, je také milujícím manželem a otcem. Se svou manželkou Elen má dvě děti, se kterými rád tráví volný čas. Rodina pro něj vždy byla a stále je pevným zázemím a zdrojem motivace.

„Životní styl – co to vůbec je? To, že se hýbu a jím zdravě, to jsou trošku taková klišé, která samozřejmě jsou bezesporu důležitá. Ale životní styl nám vytváří především rodina, přátelé, okolí a ty aktivity, které děláme,“ říká Valenta.

Jeho životní příběh je inspirací pro všechny, kteří touží po úspěchu a zároveň hledají rovnováhu mezi kariérou a osobním životem. Ať už na sněhu, ve vzduchu, nebo v oblasti zdraví, Aleš Valenta stále dokazuje, že s vášní a odhodláním je možné dosáhnout výjimečných věcí.

Celý podcast si poslechněte ZDE