Léto je období plné radosti a dobrodružství, ale také přináší různé zdravotní nástrahy. Mezi nejčastější dětské letní nemoci patří angíny, alergie, průjmy i černý kašel. Jak si s těmito problémy co nejlépe poradit, aby se děti mohly co nejdříve vrátit k letním radovánkám?

Angíny a infekce dýchacích cest
Angíny jsou v létě běžné a mohou být způsobeny bakteriemi nebo viry. Při výskytu příznaků, jako je bolest v krku, horečka a potíže s polykáním, je důležité zajistit dítěti klid, dostatek tekutin a předepsané léky. V některých případech může být nutná návštěva lékaře kvůli antibiotikům.

Pokud se stav dítěte rychle zhorušuje nebo je nestandardní, vyhledejte i v zahraničí lékařskou pomoc. Foto: Shutterstock

Alergie
Alergie mohou být vyvolány pylovými zrny, prachem nebo zvířecími alergeny. Příznaky zahrnují kýchání, svědění očí a rýmu. Na zmírnění příznaků mohou pomoci antihistaminika a kapky do očí a nosu.

Průjmy
Letní průjmy jsou často způsobeny kontaminovanou vodou nebo potravinami. Důležitá je hydratace, podávání probiotik a dodržování lehké stravy. Pokud příznaky přetrvávají nebo se zhoršují, je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Černý kašel
Navzdory očkování se stále objevují případy černého kašle. Projevuje se silným, dlouhotrvajícím kašlem a může být velmi vyčerpávající. Léčba zahrnuje antibiotika a podpůrnou péči.

Úžeh
Dlouhodobé vystavení slunci, kdy dochází k přehřátí organismu a nedostatečnému ochlazování těla, může mít za následek úžeh. „Mezi příznaky patří vysoká horečka, nevolnost, zvracení, bolest hlavy, závratě a v těžkých případech i bezvědomí. Dítě může mít také červenou, suchou kůži a zrychlený tep,“ vysvětluje dětský lékař Norbert Semenďák a dodává, jak v takové situaci postupovat. „Přesuňte dítě do stínu nebo chladnějšího prostředí, sundejte mu přebytečné oblečení a chlaďte tělo studenými obklady – zejména čelo, krk, podpaží a třísla. Po malých doušcích dávejte dítěti pít vlažnou vodu. Pokud se stav rychle nezlepší nebo pokud vidíte, že má dítě vážné příznaky jako zmatenost či bezvědomí, vyhledejte okamžitě lékařskou pomoc.“

 

Nachlazení nebo nevolnost dítěte může zcela ovlivnit průběh dovolené. Buďte proto připraveni a zkuste nemocem předcházet. Foto: Shutterstock

Léčba na dovolené
„Pokud vás nemoc s dítětem zastihne na dovolené, postupujte stejně jako doma," říká odborník. „Dejte dítěti klid, dostatek tekutin a léky, které budou tlumit příznaky. Pokud by se stav zhoršoval, navštivte pohotovost."

Co by nemělo chybět v lékárničce na dovolenou
Pro případ nemoci na dovolené je důležité mít dobře vybavenou lékárničku. Základní výbava by měla obsahovat:

  • Kapky do očí, uší a nosu
  • Panthenolový sprej na spáleniny od slunce
  • Léky na nevolnost, jako je Kinedryl
  • Stoptussin na kašel
  • Léky na snížení teploty a proti bolesti, jako je Paralen nebo Brufen
  • Léky na alergii a svědění, například Fenistil

TIP: Přibalte si do letní lékárničky také H2 Immunity drink! Rozpustné sáčky se zázvorem obsahují vyváženou a kompletní směs vitamínů, minerálů a rostlinných látek pro optimální funkci obranyschopnosti. Trehalóza pomáhá vytvářet Molekulární Vodík® ve střevní mikroflóře, která odpovídá za správný chod klíčových funkcí organismu.

 Prevence je nejlepší léčba
„Ideálním způsobem je samozřejmě nemocem předcházet," radí doktor Semenďák. „Dávejte pozor na klimatizaci, nevystavujte dítě přehnaně horku a slunci, dbejte na dostatečný příjem tekutin a odpočinek."  

Prevence zahrnuje:

  • Vyhýbání se extrémním teplotám a přímému slunci
  • Dodržování správné hydratace
  • Udržování hygieny rukou a jídla
  • Používání vhodného oblečení a ochranných prostředků proti hmyzu

Léto je časem zábavy a dobrodružství, ale nezapomínejte na péči o zdraví dětí. Správná příprava, včasná reakce na příznaky nemocí a pečlivá prevence jsou klíčem k bezstarostnému letnímu období.