Plánování dovolené je plné radosti a očekávání, ale je důležité být připraven i na případné zdravotní komplikace. Ať už se chystáte na pláž, do hor nebo na exotickou dovolenou, dobře vybavená lékárnička je nezbytná. Zde je přehled toho, co by ve vaší cestovní lékárničce nemělo chybět, aby vaše dovolená proběhla co nejklidněji.

1. Léky na bolest a horečku
Jedním z nejčastějších problémů na cestách je bolest hlavy, zubů nebo horečka. V lékárničce by proto neměly chybět léky jako paracetamol nebo ibuprofen, které pomohou zmírnit bolest a snížit horečku.

2. Léky na trávicí potíže
Cestování může způsobit různé trávicí problémy, od nevolnosti po průjem. Proti nevolnosti a zvracení se osvědčily různé volně prodejné tablety nebo žaludeční kapky. Na průjem je vhodné černé uhlí, rozpustné směsi s jílem a probiotika, která pomáhají obnovit zdravou střevní mikroflóru. Nezapomeňte také na rehydratační roztoky, které pomohou nahradit ztracené tekutiny a elektrolyty.

TIP: Přibalte do kufru i pár plechovek H2 Premium Vodíkové vody. Molekuly vodíku pomáhají s hydratací, ale také urychlují rekonvalescenci po střevních a žaludečních obtížích i divokém večírku. 

3. Přípravky na alergie
Alergické reakce mohou být nepříjemné a neočekávané. Antihistaminika pomohou zmírnit příznaky alergií, včetně svědění, vyrážky nebo otoků. Pokud máte vážné alergie, nezapomeňte na adrenalinový autoinjektor.

4. Dezinfekční prostředky a obvazy
Pro případ drobných poranění, jako jsou řezné rány nebo odřeniny, mějte v lékárničce dezinfekční prostředek, sterilní obvazy, náplasti různých velikostí a elastický obvaz. Pinzeta je užitečná pro odstranění třísek nebo klíšťat.

5. Léky na respirační problémy
Cestování může také způsobit respirační potíže, zejména pokud měníte klimatické zóny. Nosní sprej s fyziologickým roztokem pomůže zvlhčit nosní sliznici a usnadnit dýchání. Pokud trpíte astmatem, nezapomeňte na inhalátor.

6. Ochrana před sluncem a hmyzem
Opalovací krém s vysokým faktorem SPF, sluneční brýle a pokrývka hlavy jsou nezbytné. Repelenty proti hmyzu a přípravky na ošetření bodnutí a kousnutí (např. antihistaminové gely) jsou také důležité, zejména v oblastech s vysokým výskytem komárů. Dětem pomáhají s případnou kopřivkou nebo projevy alergie kapky. 

7. Speciální léky a potřeby
Pokud užíváte nějaké speciální léky na předpis, ujistěte se, že máte dostatečnou zásobu na celou dobu dovolené. Noste s sebou kopii předpisu pro případ, že byste potřebovali léky doplnit. Pokud nosíte kontaktní čočky, nezapomeňte na roztok a náhradní pár čoček.

Zajímavým doplňkem je i vodíková voda
Zajímavým nápojem pro děti může být vodíková voda nebo H2 Immunity drink. Rozpustné sáčky se zázvorem obsahují vyváženou a kompletní směs vitamínů, minerálů a rostlinných látek pro optimální funkci obranyschopnosti. Trehalóza pomáhá vytvářet Molekulární Vodík® ve střevní mikroflóře, která odpovídá za správný chod klíčových funkcí organismu. Kombinace zázvoru a výtažku z hub housenice čínské a lesklokorky lesklé přispívají ke správné funkci imunitního systému a působí antioxidačně a pomoci můžou například, když vás škrábe v krku z klimatizace nebo máte silnou alergickou rýmu.

Tipy pro balení lékárničky
Když balíte lékárničku, mějte na paměti několik tipů:

  • Udržujte léky v původních obalech s návodem k použití.
  • Zkontrolujte expirační lhůty všech léků před odjezdem.
  • Uložte lékárničku na suché a chladné místo mimo dosah dětí.

Mít dobře vybavenou lékárničku může výrazně přispět k pohodě a bezpečí vaší dovolené. Připravte se na možné zdravotní problémy a užijte si bezstarostné chvíle plné odpočinku a zábavy.