Pitný režim je klíčovým faktorem zdraví dětí. Voda tvoří přibližně 60 % tělesné hmoty člověka a hraje zásadní roli ve všech tělesných funkcích. Nedostatečný příjem tekutin může vést k dehydrataci, která může mít vážné zdravotní následky. Je proto důležité, aby děti měly přístup k dostatečnému množství vhodných nápojů.

Doporučení pro pitný režim dětí
Odborníci doporučují, aby děti pily převážně vodu a neslazené nápoje. Pro děti ve věku 4-8 let se doporučuje denní příjem tekutin okolo 1,2 litru, zatímco děti ve věku 9-13 let by měly vypít přibližně 1,6 litru denně. Množství tekutin by se mělo zvyšovat s věkem a fyzickou aktivitou dítěte. Voda je nejlepší volbou, protože neobsahuje žádné kalorie ani cukr a účinně hydratuje tělo.

Sladké nápoje by měly děti pít spíš jen vyjímečně. Nejlepším zdrojem hydratace je samozřejmě čistá voda. Foto: Shutterstock

Spotřeba limonád a její vliv na obezitu
Bohužel, mnoho dětí místo vody často sahá po sladkých limonádách a džusech. Výzkumy ukazují, že nadměrná konzumace slazených nápojů je spojena s nárůstem obezity u dětí. Podle studie zveřejněné v časopise „Pediatrics“ je konzumace slazených nápojů jedním z hlavních faktorů přispívajících k dětské obezitě. Děti, které pravidelně pijí limonády, mají vyšší riziko nadváhy a obezity, což může vést k dalším zdravotním problémům, jako jsou diabetes typu 2 a srdeční choroby. 

Zajímavé alternativy pro děti
Zajímavým nápojem pro děti může být vodíková voda nebo H2 Immunity drink. Tento nápoj ve formě rozpustných sáčků se zázvorem obsahuje vyváženou a kompletní směs vitamínů, minerálů a rostlinných látek, které podporují optimální funkci obranyschopnosti organismu. Přírodní cukr trehalóza, obsažená v těchto nápojích, pomáhá vytvářet Molekulární Vodík® ve střevní mikroflóře, což je klíčové pro správný chod mnoha funkcí těla. Kombinace zázvoru a výtažku z hub housenice čínské a lesklokorky lesklé přispívá ke správné funkci imunitního systému a má antioxidační účinky. Tento nápoj tak může být zdravou alternativou k běžným slazeným nápojům, který zároveň může podpořit zdraví dětí.

Výhody Molekulárního Vodíku®
Molekulární vodík má podle vědeckých studií několik pozitivních účinků na lidský organismus. Má protizánětlivý účinek, napomáhá rychlejší regeneraci po fyzické námaze a hydratuje celé tělo. Tyto účinky jsou obzvláště užitečné pro děti, které jsou fyzicky aktivní a potřebují rychlou regeneraci po sportu nebo jiných činnostech.

Voda jako základní nápoj
Voda by měla zůstat základním nápojem v pitném režimu dětí. Je bez kalorií, neobsahuje žádné přidané cukry ani umělé přísady a je snadno dostupná. Kromě vody lze občasně zařadit neslazené čaje nebo přírodní ovocné šťávy ředěné vodou, které mohou zpestřit pitný režim a zajistit dodatečný přísun vitamínů.

Zajištění správného pitného režimu je klíčové pro zdraví a pohodu dětí. Voda a zdravé alternativy, jako je vodíková voda nebo H2 Immunity drink, mohou hrát důležitou roli v prevenci dehydratace a podporovat celkové zdraví dětí. Vyhněme se nadměrné konzumaci slazených nápojů a povzbuzujme děti k pití zdravých tekutin, které jim pomohou udržet optimální hydrataci a podpoří jejich růst a vývoj.

TIP
Hledáte zajímavý zdravý dárek pro své děti ke Dni dětí? Dejte jim Immunity drink a oni si jednoduchým smícháním s vodou mohou doma, ve škole nebo na výletě během chviličky vykouzlit skvělý nápoj s jahodovou příchutí. 


Zdroj: 
Malik, V. S., Pan, A., Willett, W. C., & Hu, F. B. (2013). Sugar-sweetened beverages and weight gain in children and adults: a systematic review and meta-analysis. The American journal of clinical nutrition, 98(4), 1084-1102.

Bleich, S. N., Vercammen, K. A., Koma, J. W., & Li, Z. (2018). Trends in beverage consumption among children and adults, 2003–2014. Obesity, 26(2), 432-441.

American Academy of Pediatrics. (2019). Healthy Drinks, Healthy Kids. Pediatrics, 143(6), e20190993.

Vartanian, L. R., Schwartz, M. B., & Brownell, K. D. (2007). Effects of soft drink consumption on nutrition and health: a systematic review and meta-analysis. American journal of public health, 97(4), 667-675.

 Foto zdroj: Shutterstock