Sbohem E-auta: BMW chce masově vyrábět vodíková auta.

BMW pokračuje v sériové výrobě vodíkových automobilů.

Pro deník Handelsblatt to oznámil Oliver Zipse, generální ředitel společnosti, který dodal: Vodík jako nosič energie bude hrát důležitou roli v mnoha regionech světa.

Za tímto účelem BMW Group zahajuje "každodenní testování téměř sériových vozidel s pohonem na vodíkové palivové články na evropských silnicích", uvádí se v prohlášení společnosti. První malá série vodíkových vozů BMW má být představena do konce roku 2022.

Sériová výroba: BMW plánuje vodík jako důležitý pilíř pohonných jednotek.

"Vhodný je pro tento účel zejména vrcholová část naší modelové řady X, která se u našich zákazníků těší velké oblibě," říká Zipse. Celkově je vodíkový pohon obrovským hnacím motorem energetické krize.

"Dovedu si dobře představit, že se v budoucnu dočkáme sériové výroby palivového článku i v nové třídě," vysvětluje generální ředitel Zipse.

BMW pracuje na technologii palivových článků společně s japonskou automobilkou Toyota od roku 2013.

Klaus Fröhlich, člen představenstva BMW AG pro vývoj, vysvětlil:

"Jsme přesvědčeni, že v budoucnu budou vedle sebe existovat různé alternativní pohony, protože neexistuje jediné řešení, které by pokrylo všechny požadavky zákazníků na mobilitu po celém světě. Pohon na vodíkové palivové články se může v dlouhodobém horizontu stát čtvrtým pilířem našeho portfolia pohonů."

Expert BMW: Vodíkový pohon s "problémem slepice a vejce"

S prvními silničními testy vodíkových vozů BMW se již začal. Než se však rozběhne sériová výroba, je třeba překonat ještě několik překážek.

Axel Rücker, programový manažer pro vodíkové palivové články ve společnosti BMW Group, vysvětluje: "V současné době se v rámci BMW Group připravuje nový projekt. Nicméně je tady zatím problém, jako v klasické hádance, co bylo dříve, slepice nebo vejce... dokud bude síť vodíkových čerpacích stanic tak řídká, neumožní nízká poptávka zákazníků ziskovou sériovou výrobu vozů s palivovými články. A dokud nebudou na silnicích jezdit téměř žádné vodíkové vozy, nebudou provozovatelé ochotni rozšiřovat svou síť čerpacích stanic."

Volně přeloženo H2Times z originálu Hydrogen.Central. com: https://hydrogen-central.com/goodbye-e-cars-bmw-wants-mass-produce-hydrogen-cars/

Foto: BMW